,,Cartea de la San Michele” – Axel Munthe

 Cartea de la San Michele e o carte…ca o viață; de fapt, povestește o viață de om și ne face părtași ai unui vis devenit realitate, ai unui tip de vis pe care în zilele noastre oamenii doar rar îl mai au. Este o carte scrisă din suflet și onest, iar acest lucru se observă, se simte.
Axel Munthe își așterne viața pe hârtie, cu rezultatul unei frumoase povești, care se transformă în autobiografia medicului suedez. ,,Cartea de la San Michele” este fermecătoare prin naturalețea cuvintelor și, mai ales, a sentimentelor pe care le exprimă.

Suntem purtați ca pe brațe pe diverse meleaguri europene, cele suedeze, franceze, italiene…cititorul plutește peste toate acestea, atât de ușoară este lectura și atât de firesc este resimțită călătoria prin viața lui Munthe.

italia-capri-panorama_zwcu

Photo: Insula Capri, Italia

Fie că stăm alături de el în cabinet, având în față o importantă femeie a societății de secol XIX (cam plictisită și vădit prefăcută, dar pe care Munthe nu o dă în vileag, ci, dimpotrivă, el pare să o înțeleagă cel mai bine), fie că suntem în casa de epocă a medicului, de pe Avenue de Villiers din Paris (și ne întâmpină în fiecare seară o bătrână cu nasul mare, fără dinți, fără zâmbet, de o urâțenie greu de descris și de suportat, aproape ca o moartă umblătoare și care se întâmplă să îi fie menajeră medicului, dar pe care acesta se teme să o concedieze), lectura ne prinde și ne transpune într-o altă lume (așa cum fac toate cărțile, de altfel); deși nu vorbim despre o lume fantastică sau deosebită prin ceva anume, în afară de specificul epocii, ineditul e oferit de tonul folosit de scriitor și de felul în care abordează el viața, dar, mai ales, felul în care alege să o prezinte.

Pe tot parcursul cărții, vom vedea că dragostea lui Munthe pentru animale este nemărginită, iar bunătatea și cinstea medicului sunt greu de găsit la alții, ai secolului respectiv sau ai celui actual. Munthe pare să își trăiască viața fără prea multe griji pentru viitor, nu îl macină gândul însurătorii sau al copiilor, se bucură de fiecare dată când se află în compania animalelor și face tot posibilul ca oamenii care ajung pe mâna lui să plece cu speranță în suflet.

Ceea ce îl preocupă însă cu adevărat pe medicul suedez este visul de a-și construi o casă în insula Capri, insulă de care s-a îndrăgostit la prima vedere și de la care nu și-a luat gândul niciodată. Se poate spune că și-a dedicat viața îndeplinirii acestui vis, chiar dacă nu a făcut constant ceva în sensul acesta; proiectul a fost abandonat și reluat de câteva ori, dar Munthe a păstrat în minte imaginea casei sufletului său; își dorea să ajungă să locuiască acolo, să îi fie inundată inima de soare, să plouă cu lumină în casa lui din vis, să respire aerul mării și fiecare dimineață să fie o binecuvântare; ceea ce l-a inspirat au fost ruinele capelei San Michele, la care a ajuns întâmplător într-o călătorie. Această capelă fusese, la rândul ei, ridicată pe ruinele unei vechi vile a împăratului roman Tiberius, deci locul era marcat profund de istorie, se resimțea asupra lui suflarea sutelor de ani care trecuseră peste el, ceea ce îl făcea cu atât mai atrăgător și mai potrivit pentru un loc de retragere, de odihnă a sufletului.

Villa-San-Michele-16798

Photo: Vila San Michele

Munthe reușește să cumpere ruinele vechii capele și începe să își ridice acolo micul său templu al luminii, ceea ce a devenit și rămâne cunoscut pentru noi drept Vila San Michele. Povestea lui Munthe este frumoasă și emoționantă, departe de a deveni melodramatică.

villa-san-michele-capri-14_2_orig

El își scrie autobiografia cu detașare, cu talent (pentru că vorbim despre o operă valoroasă și din punct de vedere literar – descrierile sale capabile să poarte cititorul departe, să aibă personajul în dreapa sa sau să simtă mirosul de nisip îmblânzit de soare), cu inima unui om care își cunoaște limitele și care înțelege că natură umană nu este atotputernică și nu stăpânește peste întreaga natură (dovadă că apără animalele cu prețul vieții).

5_d.20150604192337

,,Cartea de la San Michele” este cartea unui vis, ce merită citită drept insiprație pentru visurile ce par intangibile, dar și ca o eliberare a spiritului, căci are puterea de a crea senzația de plutire peste greutatea vieții.

4_d.20140919132142

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: